K Vitamini Nedir? Vücudumuzdaki Fonksiyonları Nelerdir ve Hangi Besinlerde Bulunur?

K vitamini protrombin adı verilen ve kan pıhtılaşmasında etkin rol oynayan sürecin aktif maddesidir. Kökenini Almanca “Koagulationsvitamin” sözcüğünden alır ve ‘pıhtılaşma vitamini’ anlamına gelmektedir.

K vitaminine “naftakinon” adı da verilmektedir ve sentezinde bağırsaklarda bulunan probiyotik bakteriler rol oynamakta ve safra tuzlarının yardımı ile bağırsaklardan emilebilmektedir.

K vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Suda çözünemediği için yağ dokuda ve karaciğerde depolanmaktadır.

Günlük K Vitamini İhtiyacı Nedir?

K vitamini ihtiyacı yetişkinlik düzeyine, kilo ve yaşa bağlı olarak değişebilmektedir fakat genel olarak günlük K vitamini gereksinimi aşağıdaki gibidir:

  • Yetişkinler için günlük ortalama 90 mikrogram
  • Bebeklerde  2-2,5 mikrogram
  • Çocuklarda ortalama 40 m,krogram
  • Ergenlik döneminde  60 mikrogram

K Vitamini Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar Nelerdir?

K vitamininin eksikliği, zor iyileşen yaraları ve yaralanmalarda kanın pıhtılaşması sorununu beraberinde getirmekte ve kanama bozukluklarına zemin hazırlamaktadır.

Bunun yanında kemik yoğunluğunu düşürmekte ve kemik hastalıkları ile kırılmalarda bedenin zor iyileşmesine yol açmaktadır.

K vitamini eksikliği nadir görülen bir rahatsızlıktır ancak etkileri ciddidir.

Daha çok kafa, deri, idrar yolları ve mide ve bağırsaklarda olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde sebepsiz ve ani kanamalara yol açabilmektedir.

Sürekli bir şekilde ve hastanın sebebini açıkça göremediği burun kanamalarının, diş eti rahatsızlıkları ve diş etlerinde meydana gelen kanamaların,  yenidoğanlarda göbeklerde görülen kanamalarla, kadınların regl dönemlerinde anormalleşen kanamaların belli başlı sebeplerinden birisi K vitamini eksikliğidir.

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

  • karalahana
  • bürüksel lahanası
  • brokoli
  • marul
  • ıspanak
  • maydanoz
  • kuru soğan

gibi sebzelerde bol miktarda Vitamin-K bulunmaktadır.

Bunun yanında böğürtlen, yabanmersini, dut, armut, incir gibi meyveler ve havuç, kereviz, soya fasulyesi, bezelye, yeşil biber, kuşkonmazda da bulunmaktadır.

Ayrıca köri baharatı Vitamin K açısından zengindir.

Üç çeşidi vardır,

K1 yani fllokinon ıspanak, kara lahana gibi özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve bitkisel yağlarla süt ve süt ürünlerinde ve çok çeşitli besinlerde bulunur.  

K2 vitamini, besinler yoluyla alınmamakta, organizmanın bağırsaklarında bulunan bir çeşit bakteri tarafından kendiliğinden üretilmektedir. 

Menadion olarak bilinen K3 ise kimyasal yollarla laboratuvar ortamında üretilip, hastalıkların tedavisinde kullanılan yapay bir vitamindir.

K Vitamini Neye İyi Gelmektedir? Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

K vitamininin en büyük faydası, yaralanmalarda kanın hızlı bir şekilde pıhtılaştırmasını sağlayarak kanamaları durdurmaktır.

Ayrıca kemik kırılması ya da çatlaması gibi durumlarda kemik dokunun hızlı bir şekilde kaynamasına yardımcı olur.

Yorum yapın