Saç Sağlığı için Gereksinim Duyacağınız Vitaminler

Erkekler ve kadınların fiziksel anlamda ki ortak şikâyetlerinden biri de saç dökülmesi ve sağlıksız saçlardır. Saçlarda ki bu problemler, bazen genetik eğilimden kaynaklansa da, temel sebepler düzensiz beslenme ve saç sağlığı açısından gerekli olan vitaminlerin vücutta ki eksikliğidir.

Her bakımlı kadının bildiği ve kabul ettiği bir gerçek, güzel olmanın ilk kurallarından biri de sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmaktan geçer.

Fakat günümüzde hava kirliliği, yoğun stres, kilo alıp verme, yorgunluk ve vitamin eksikliği gibi birçok faktör sebebiyle, saçlarda dökülme, yıpranma, solma ve uzama hızında yavaşlama gibi olumsuz durumlar gözlemlenmektedir.

Yıpranmış ve canlılığını kaybetmiş saçlar için dış bakım kadar, vitamin ve mineral takviyesi gibi iç bakım da çok önemlidir ve göz ardı edilmemelidir.

Saçlarımız Hangi Vitaminlere İhtiyaç Duyar?

İnsan vücudunun p’inin sudan oluştuğunu düşünürsek, saçlarımızın da en çok suya ihtiyacı olduğunu kestirebiliriz.

Günde ortalama 2 litre su içmek, vücudumuzun su ihtiyacını karşılayacağı gibi saç ve cildimiz için gerekli nemlendirme görevini de üstlenecektir. Ancak su ihtiyacının karşılanması tabi ki de yeterli değildir.

Vitamin ve mineral konusunda da vücutta bir eksiklik olursa bu saç sağlığına ve görünümüne yansıyacaktır. Bu yüzden yenilen besinler veya ek takviye ile saçlarımız için gerekli vitamin ve mineraller mutlaka alınmalıdır.

Peki saçlarımızın ihtiyaç duyduğu vitaminler neleridir?

A Vitamini

A vitamini eksikliğinde saç dökülmesi, saç parlaklığında azalma, dokusunda çatallaşma ve kırılma gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu vitamin, saç tellerinin beslenmesini ve canlı bir görünüm almasını sağlayarak, dökülmeyi de azaltır.

B Vitamini

Saç derisinde kepek, kuruluk ve pullanma gibi rahatsızlıklar baş göstermişse ve dökülme şikâyeti varsa B vitamini eksikliği akla gelebilir.

B vitamini,  kan dolaşım hızını artırarak hücrelere daha fazla kan gitmesini sağlar. Özellikle B12 vitamini hücrelerin çoğalmasında etkilidir ve saç derisinin yenilenerek daha hızlı uzamasını sağlar.

B6 vitamini ise vücuda yeterli miktarda alındığı zaman, saç beyazlama sürecini yavaşlatır. Bunun yanı sıra metabolizma çalışma düzenine katkı sağlayarak, saçların ihtiyacı olan vitaminlerin saç köklerine ulaştırılmasını sağlar.

C Vitamini

C vitamini; dökülme ve kuru saç derisi problemlerinde çözüm sunarken, saçın hızlı uzamasında da etkilidir. Vücut için her açıdan çok önemli olan C vitamini, kan dolaşımını hızlandırır ve saçın ihtiyacı olan besinlerin, hücrelere hızlı bir şekilde ulaştırılmasına yardımcı olur.

E Vitamini

E vitamini de birçok vitamin gibi kan dolaşım hızını artırır ve hücre üretimi hızına katkı sağlar. Yıpranmış, dökülme sorunu olan, cansız ve kırık saçlar, bu vitamin sayesinde tekrar eski sağlığına kavuşabilir.

H Vitamini

Saçların uzaması için en etkili vitaminlerden birisi olan H vitamini, biyotin olarak ta isimlendirilir. Saç sağlığı için çok önemli olan keratinin de üretilmesine yardımcı olan H vitamini eksikliğinde ise saç diplerinde pul şeklinde dökülmeler ve saç sağlığında bozulmalar gözlemlenir.

Bu vitaminlerin temin edilebileceği pek çok besin maddesi vardır. Bu besin maddeleri, kolay elde edilebilmeleri yanı sıra hem saç sağlığına faydalıdır hem de vücutta ki çoğu organ için gerekli ve yararlıdır. Söz konusu vitaminleri bulunduran besinleri başlıca şöyle sıralayabiliriz.

A Vitamini: Havuç, karaciğer ezmesi, tereyağı, yağlı peynir, badem
B Vitamini: Tam tahıllar, et, yumurta, süt ürünleri, baklagiller, fındık, meyveler (avokado, narenciye, muz), koyu yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak)
B6 Vitamini: Buğday unu, kepek ekmeği, kuru yemişler, patates, bezelye, ıspanak, sarımsak, havuç, baklagiller, pirinç, avokado, muz, kırmızı et, balık, tavuk
B 12 Vitamini: Böbrek, dana eti, ahtapot, midye, uskumru, lüfer ve karaciğer
C Vitamini: Portakal, limon, çilek, kivi,greyfurt, brokoli, ıspanak, karnabahar, maydanoz
E Vitamini: Sebze yağları, fıstık, fındık, brokoli, ıspanak, ay çekirdeği, pazı
H Vitamini: Pancar, ıspanak, avokado, ayçiçek yağı, safran yağı ve fındık,fıstık gibi kuruyemişler

Yaz Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yaz aylarında güneşin güçlü etkisi cildimiz gibi saçlarımıza da yansır. Özellikle saçlarına boya ve kimyasal bakım yaptıranlar, sezon sonunda saçlarında ki kuruma, matlaşma ve yıpranma ile karşılaşacaktır.

Saçları olumsuz etkileyen tek etken güneş ışınlarının kurutucu ve yıpratıcı etkisi değildir. Denize girildiğinde tuzla sertleşen ve matlaşan, havuza girildiğinde ise içerisinde ki kimyasallarla rengi akan ve solan saçlar, şüphesiz ki saç sağlığını ve görüntüsünü çok olumsuz etkilemektedir.

Oysa alınacak basit tedbirler ile yaz aylarında ve sonrasında saçların daha sağlıklı olması sağlanabilir. Bu tedbirler başlıca şu şekilde sıralanabilir:

Yaz aylarında saçlar daha fazla nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Bu sebeple kullanılan şampuanda değişikliğe gidilerek, nemlendirici özelliği daha yüksek olan ve UV filtreli şampuanlar kullanılarak daha etkili bir koruma sağlanabilir

Güneşin yakıcı ve kurutucu etkisinden korunmak için saçlar mümkün mertebe şapka ve eşarpla korunmalıdır. Hatta güneş ışınlarına maruz kalan saç uçları, koruyucu özelliğe sahip sprey uygulanarak nemlendirilebilir. Plajlarda duş alınması durumunda ise koruyu bakımların yeniden yapılması faydalı olacaktır.

Kuru saçlar için en doğru tercih yağ sürülmesi değil de, su bazlı nemlendirici krem kullanmak olacaktır. Örneğin plajda kuru saçlara yağ sürülmesi, saçın ihtiyacı olan nem desteğini, havadan ve denizden almasını engellemiş olacaktır.

Havuz veya deniz faaliyeti sonrasında saçlar mutlaka duş alarak durulanmalıdır. Ve akşam alınacak duş sonrasında ise bakım maskesi ile yoğun bakım yapılması faydalı olacaktır.

Yorum yapın