Folik Asit ‘in Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudu bir denge içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Hücreler, vitaminler, mineraller, proteinler, asitler, organlar ve çok daha fazla bileşenler ile yaşamını sürdürmektedir.

Folik asit bir B grubu vitaminidir. Kimyasal olarak folik adı verilmiştir.

Sinir sistemini güçlendirmek ve korumak, karbonhidrat ve yağları işlemek gibi işlevsel görevleri mevcuttur. B9 vitamini olarak bilinen folik asit ve faydaları açısından zengindir.

Farklı kalp rahatsızlıkları, kanser, felç ve doğum kusurlarına engel olmak için folik asitler olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biridir. Hücrelerin yenilenmesi, güçlenmesi ve ruhsal bozukluklarda da çok önemli görevleri olan bir vitamindir.


Folik asitler suda çözülürler. Pek çok diyet programına eklenir ve kilo verme programlarında vücudu güçlü tutma adına etkilidir.

Bu kapsamda Folik asit ve faydaları diye düşündüğümüzde buna benzer daha çok sayıda fayda sayabiliriz. İnsan vücudu kendi kendine bu vitamini oluşturabilmektedir.

Oluşturulan folik asitler karaciğerde depolanmakta olup işlevsel görevleri için hazır hale getirilmektedir. Günlük olarak kullanılan bir vitamindir.

Fazla olan folik asitler ise doğal yollardan dışarı atılmaktadır. İnsan sağlığı için gerekli olan bu asit her zaman dengeli bir şekilde vücutta olmalıdır.

Folik Asitin Sağlık İçin Faydaları


Folik asit hamile kadınlar için çok faydalıdır. Özellikle hamilelikte gerekli olan fetal gelişimi için gereklidir. Folik asitin yetersiz olması durumunda gebeliğin sonlanması bile gerekebilir.

Bu nedenle hamile kadınların gebelik dönemlerinde folik asit içeren gıdalar tüketmeleri gerekmektedir.

Folik asit felç riskini azaltmada etkili ve faydalıdır. Özellikle homosistein kalp atışları için risktir. Bunun fazla olması demek kalp ve felç için risk anlamına geldiği demektir. Folik asit bu noktada devreye girmekte ve önleyici olmaktadır.

Kolestrolü kontrol etme ve dengede tutmada folik asit faydalıdır. Yapılan pek çok araştırmada folik asit seviyesi düşük olan kişilerde kolestrol oranı yüksek çıkmıştır. Bu nedenle kolestrol için de folik asit olmazsa olmazdır.

Kalp sağlığını korumak içinde folik asit etkili ve faydalıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi homosisteinin dengede olması için folik asit en önemli gereksinimdir.
Alzheimer hastalığını önlemek içinde folik asit faydalıdır. Bu hastalığın ortaya çıkması veya gelişmesi için en büyük engellerden biri folik asittir. Yapılan araştırmalar ile bu kanıtlanmıştır.

Diyabet için folik asit etkilidir. Trigliserid dağılımı için folik asit dengeleyici bir unsurdur. Bu nedenle gereklidir.

Doğurganlığı arttırmada önemli bir rolü bulunmaktadır. Özellikle gebelik döneminde kesinlikle eksikliği hissedilmemelidir.

Bunun dışında ruh bozukluklarını önlemede, hücre yenilenmesinde, kanser ile mücadelede, bağışıklık sisteminde, cilt ve saç bakımında da çok önemli faydalarının olduğu bilinmektedir.

Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

İçeriğinde folik asit olan ve bu açıdan zengin olan pek çok besin bulunmaktadır. Bu besinlerin herkes tarafından bilinmesi ve beslenme programlarına almaları büyük önem arz etmektedir.

Ispanak, lahana ve marul gibi koyu yapraklı sebzelerde bol miktarda folik bulunmaktadır. Bunun dışında brokoli, kuşkonmaz, turunçgiller, avakado, kabak, bamya, mısır, lahana, havuç, brüksel lahanası gibi besinlerde bol miktarda folik asit bulmak mümkündür.

Belirttiğimiz bu besinler hemen herkesin düzenli olmasada genelde tükettiği besinlerdir. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan folik asitler biz farkında olmadan alınmış olmaktadır.

Bu gibi durumlar çok aç kalan, sıkı ve bilinçsiz diyet yapan kişilerde daha sık görülmektedir. Bu nedenle özellikle diyet türü zayıflama uygulamalarında çok dikkatli ve  çok titiz olmak sağlık açısından önemlidir.

Yorum yapın