Yağda çözünen vitaminlerden E vitamini, tokoferol olarak da adlandırılmaktadır.
Ciğerler yoluyla vücuda alınan zararlı atık maddelerle savaşarak antioksidan etkisi yapan ve hücreleri koruyan bir vitamindir. Çünkü alfa, gama, beta ve delta bileşikleri E vitamininin yapı taşlarıdır. Alfa tokoferolü özelliklerini barındırması açısından önemlidir.
Ergenlik döneminde günlük 6 ile 8 microgram arasında E vitamini alınmalıdır. Yetişkin bir erkekte günlük E vitamini gereksinimi 10, kadında 8 microgramdır.
E Vitamini Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar Nelerdir?
E vitamini eksikliğinin organizmada sebep olduğu patoloji üzerinde araştırmalar devam etmektedir.
E vitamini eksikliğinin göz bozukluklarında etkin olduğunu ve cilt ile saç sağlığını tehdit ederek, kırışıklık oluşumunu hızlandırdığını, saç dökülmelerine yol açtığını, hücre yapısında bozulmalarla hücresel hasarlar meydana getirdiğini ayrıca hücre yapısına olumsuz etkileri sebebiyle yaraların geç iyileşmesine yol açtığını bulgulayan araştırma sonuçları mevcuttur.
Eksikliğinde vücut önemli bir antioksidanını yitirdiği için E vitaminince yoksun kalan vücut, hücre sağlığı açısından tehdit edilmekte ve risk altında kalmaktadır.
Eksikliği çocuklarda kas gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaparak büyüme ve gelişmeyi negatif yönde etkilemekte, kansızlık (anemi) görülmesine neden olmaktadır.
Beslenme bpzukluklarına bağlı çocukluk anemileri, tekoferol tedavisine pozitif yanıt vermektedir.
Bu sebeple çocuklarda görülen kansızlığın ve hamilelik döneminde düşük ağırlıklı, erken doğumun belli başlı sebepleri arasında E vitamini eksikliği görülmektedir.
E Vitamini Daha Çok Hangi Besinlerde Bulunur?
En önemli E vitamini kaynakları kabuklu kuruyemişlerdir.
- Ceviz
- Fındık
- Ayçekirdeği
- Badem
- Yer fıstığı
Vitamin-E bakımından çok zengin ve sağlıklı kuruyemişlerdir.
Bunlar dışında sebzeler ve özellikle yağlı tohumlar bol miktarda Vitamin-E içerir.
- Marul
- Maydanoz
- Ispanak
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Pirinç
- Mısır
- Buğday ruşeymi
- Bitkisel yağlar (tohumlar)
- Soya fasulyesi
- Balık yağları
E vitamini açısından zengin gıdalardır.
NOT: Yeşil yapraklı sebzelerde koyu renk E vitamini açısından zenginlik belirtisi olarak kabul edilmektedir.
E Vitamini Neye İyi Gelmektedir? Faydaları nelerdir?
E vitamini aktioksidan etkisi sebebiyle hücre yenilenmesini sağlayarak cilt kırışıklıkları ile savaşır, bunun yanında zayıflamış ve yıpranmış saçların onarılmasında etkilidir.
E vitamininin yeterli oranda alınması ile sağlıklı cinsel hayat arasında pozitif ilişki saptayan araştırma sonuçları olduğu görülmektedir.
E vitamini, yaşlanmaya bağlı olarak gelişen hafıza sorunlarında iyileştirici etki yapmakta, vücudu dışardan alınan zararlı maddelere ve kalp hastalıkları ile kalp ritminin bozulması gibi rahatsızlıklara karşı savunup korumaktadır.
Erken yaşlanmaya sebep olan hidroperoksit oluşumunu engellemekte ve vücudu yağların oksitlenmesine yol açacak radikallere karşı savunmaktadır.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
- Cinsel gücü artırır.
- Serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltır.
- Kalp ritim bozukluklarının önlenmesine yardım eder.
- Hafıza sorunlarının azalmasını sağlar.
- Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak anti-aging etkisi gösterir.